A torkod a te erősséged.

Mi a torokfájás?

A felső légúti fertőzés a leggyakoribb akut fertőzéses megbetegedések közé tartozik. Átlagosan a felnőttek körében évente 2-5 alkalommal jelentkezik, iskoláskorú gyermekeknél akár 7-10 alkalommal is. A felső légúti fertőzés gyulladást okozhat a torokban (pharyngitis), a gégében (laryngitis) és a gégefedőben (epiglottitis). A torokfájás gyakori panasz a gyermekek, serdülők és felnőttek körében. A torokgyulladás a garat és a környező tájékok fájdalmasságával jelentkezik és más, torokkal összefüggésbe hozható betegség tüneteként jelentkezhet (pl. megfázás vagy influenza).

Érdekesség:

Az akut torokgyulladás az egyik leggyakoribb panasz, amellyel a betegek felkeresik az orvost vagy gyógyszerészt; azonban a legtöbb ember a torokfájással nem fordul orvoshoz.

A torok (latinul: pharynx), a felső légutak része. A nyaknál helyezkedik el az orr- és a szájüreg mögött, majd innen ágazik ki a légcső és a nyelőcső. A torok egyik fő része a gégefedő, amely megakadályozza az étel és az ital tüdőbe való jutását. A garat egyaránt része a légzési és az emésztési szervrendszernek is. Ennek következményeképp az étel, az ital és a levegő is átjut a garaton. Tehát a torok egyszerre kapcsolódik a nyelési folyamatokhoz, mint az evés és az ivás, a beszédhez és a légzéshez.

Garatgyulladás esetén gyakran szúró, kaparó jellegű fájdalmat érezhetünk a garatban. A rekedtség és a hang elvesztése gyakori tünetei a gégegyulladásnak.